Kesätyöpaikan haut avoimeksi

Opiskelijoiden ja koululaisten kesätyöpaikat ovat olleet haettavissa jo jonkin aikaa. Moni nuori toivoo sellaisen saavansa, vaikka hakijoita myös Suupohjassa erityisesti haluttuimpiin työpaikkoihin on usein kymmeniä. Hyvin suuri osa paikoista avautuu kuntien ja kaupunkien tehtäviin.

Työnantajalle valinta ei ole helppo. Hakijoiden joukossa on usein sellaisia henkilöitä, joiden vanhemmat saattavat olla kesätyöpaikkaa tarjoavalle taholle läheisiä, jopa sukulaisia. Samaan aikaan hakijana voi olla selvästi osaavampia nuoria valittavaan tehtävään, mutta valintaa ohjaa enemmän ystävyys, tuttavuus ja pahimmassa tapauksessa sukulaisuus.

Yksityisyritysten valinnoista päättää toki omistajataho haluamallaan tavalla, eikä näihin siten ole puuttumista.

Tilanne muuttuu kyseenalaiseksi silloin kun julkisiin tehtäviin valitaan kesätyöntekijöitä tai sijaisia. Jos silloin valintaan vaikuttaa se, että hakija on julkisissa tehtävissä olevan henkilön lapsi, kummityttö tai veljenpoika, tulee valintaperusteiden silloin olla erityisen hyvät.

Perusvaatimuksena on se, että nämä kesätyöpaikat laitetaan julkiseen hakuun. Ei niin, että työsopimus tehdään nuorelle, joka on sattunut syntymään sopivaan perheeseen. Tällaista päätöstä ei voida perustella toteamalla, että on aivan sama kuka nuori tahansa saa työpaikan, koska joka tapauksessa joku heistä työllistyy.