Kevään kohokohta jää väliin

Toukokuu on yleensä kouluissa ja oppilaitoksissa lukuvuoden parasta aikaa. Koululaiset opettelevat ohjelmistoaan kevätjuhliin, joku pohtii puhettaan ja usea opiskelija odottaa innolla valmistumistaan. Toukokuun loppu on ajankohta, jolloin katse on siirretty nuoren elämässä seuraavaan vaiheeseen. Joku odottaa jo seuraavan lukuvuoden alkamista ja siirtymistä ylempään luokkaan tai yläkouluun, lähtöään ammatilliseen kouluun, yliopistoon tai korkeakouluun. Jollakin nuorella odottaa armeija tai työelämän alku.

Sitä ennen koetaan yhden elämänvaiheen päättävät kevätjuhlat.

Näin toukokuun lopussa erityisesti lapset ja nuoret tuntevat koronan kurimuksen juuri siinä, että lukuvuoden päättäviä kevätjuhlia ei ole koronarajoitusten takia. Esimerkiksi ylioppilaat hakevat valkolakkinsa Kristiinassa 6. kesäkuuta. Tilaisuus halutaan luoda poikkeusloista huolimatta juhlalliseksi, mutta onhan se lohduton verrattuna normaaliin tilanteeseen.

Vielä karummaksi kesän tekee se, jos korona vei kaivatun kesätyöpaikankin.

Saavtus on joka tapauksessa saavutus. Sen tähden meidän muiden on luotava juhlaa koululaisille ja nuorille.

Muistetaan ylioppilaita ja valmistuneita, ja vietetään kodeissa omat lukuvuoden päättäjäiset.

Useat paikalliset yrittäjät ovat puolestaan pitäneet huolen siitä, että kaivattuja kesätyöpaikkoja on huonosta keväästä huolimatta. Yksityiset henkilöt voivat puolestaan kuuluuttaa ääneen, mikäli on tarjolla minkäänlaista pientäkään pestiä nuorille taskurahan ansaitsemiseksi.

Yritetään luoda tästä kesästä sellainen kesä, jollainen kuuluu jokaiselle lapselle ja nuorelle. Koronasta huolimatta.