Kielivaatimus karsii hakijoita

Joitakin vuosia sitten Kristiinan poliisilaitokselta lähti verraten lyhyessä ajassa eläkkeelle monta kokenutta poliisia. Eläköitymisaallossa menetettiin runsaasti paikallistuntemusta, joka on poliisin työssä tärkeää.

Kristiinan asemalla on ollut viime vuosina auki poliisinvirkoja, mutta hakijoita ei ole valitettavasti löytynyt. Esimerkiksi rikostutkija palkattaisiin hommiin vaikka heti tältä istumalta, mutta tämäkään paikka ei ole kiinnostanut yhtä ainoaa hakijaa.

Työ pienten paikkakuntien laitoksilla ei kiinnosta nykypoliiseja. Syitä on monia. Yksi on se, ettei pikkuasemilla ole juuri etenemismahdollisuuksia.

Kristiinassa ongelmana tulevat kaupan päälle kielitaitovaatimukset. Kristiinassa työskentelevän poliisin pitää osata hyvää ruotsia ja tyydyttävää suomen kieltä. Tämä karsii taatusti hakijoita. Lähestulkoon kaikilla paikkakunnilla Suomessa kielitaitovaatimus poliisin työssä on päinvastoin kuin Kristiinassa.

Poliisiaseman menetys olisi ankara isku Kristiinalle ja koko seutukunnalle. On välttämätöntä, että laitos pysyy paikkakunnalla, eivätkä maijat katoa kaduilta.

Hienoa olisi, jos paikkakunnalle saataisiin paluumuuttajapoliiseja, jotka tuntevat seudun ja sen ihmiset. Menneisiin aikoihin, kun Kristiinan asemalla työskenteli monta tuttua poliisia, on turha haikailla. Ne ajat eivät palaa.