Kiinnostavat kuntavaalit

Vaikka seuraaviin kunnallisvaaleihin on vielä puolisen vuotta, yllättävän monet nykyiset paikallispoliitikot ovat päättäneet, asettuvatko he ehdolle vai ei. Jo nyt tiedetään, että ainakin Isojoella ja Karijoella kuntavaaleista tulee erittäin mielenkiintoiset. Kummassakin kunnassa jakoon pistetään kaksi vaativaa, mutta sitäkin antoisampaa luottamustehtävää kuntapolitiikan ykköspaikoilla.

Isojoella kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Vainionpää (kesk.) on kertonut jättävänsä luottamustoimet. Samaan on päätynyt Karijoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Arja Harjunpää (kesk). Keistä kruunataan heidän seuraajansa? Valitettavasti kenelläkään ei ole sellaista kristallipalloa hyppysissään, josta näkisi ketkä valtaavat Harjunpään ja Vainionpään tuolit.

Isojoella kiinnostavaa on, että jos ja kun keskustapuolue jatkaa vaalien jälkeen suurimpana ja saa sekä kunnanhallituksen että -valtuuston puheenjohtajuudet, kunnioitetaanko puolueessa Vainionpään ajatuksia. Konkaripoliitikko ei veikannut nimiä manttelinperijäkseen (SS 22.10.), mutta kokee, että joko hallituksen tai valtuuston puheenjohtajan on oltava nainen, koska kunnanjohtaja on mies. Kantaansa hän perusteli tasa-arvolla.

Kun ehdokaslistat keväällä julkistetaan, ei olisi ihme, jos Isojoen entinen valtuuston puheenjohtaja Pirjo-Liisa Ketola tekisi paluun politiikkaan. Jos niin käy, toinen puheenjohtajan nuijista ojennettaisiin taatusti hänelle.

Karijoella jakoon tulee valtava äänipotti Harjunpään jäädessä pelistä pois. Viime vaalien ääniharava rohmusi 114 ääntä ja oli ylivoimainen ykkönen. Harjunpään äänille on taatusti ottajia, mutta kristallipallosta on hyvin vaikea nähdä, kenestä tulee hänen seuraajansa valtuuston puheenjohtajaksi.