Kiinnostavat lähihoitajat

Lähihoitajakoulutusta on järjestetty kristiinalaisille vuosien varrella useiden opetusta tarjoavien tahojen kanssa.

Kaksituhatta luvun alkupuolella Ya eli Yrkesarkademi aloitti lähihoitajakoulutuksen Kristiinassa. Sitä tosin ei enää vuosiin ole järjestetty siellä.

Alan opetusta on myös Sedun Kauhajoen yksikössä. Tämä tulee siirtymään Kurikkaan vuoden vaihteessa. Lisäksi Kaskisissa on ollut lähihoitajakoulutusta.

Parasta näissä on se, että opiskelupaikasta riippumatta lähes kaikki valmistuneet ovat saaneet alalta töitä.

Ya:n lähihoitajakoulutus on nykyisin järjestetty Rannikko-Suupohjassa Närpiössä. Hyvä näin, sillä edelleenkään hoitoalalla ei ole riittävästi ammattitaitoista työvoimaa. On muistettava, että nämä hoitajat sijoittuvat hyvin erilaisiin alan tehtäviin, aina päiväkodeista vanhusten hoitoon.

Ongelmana Närpiön Ya:n koulutuksessa on se, ettei sillä ole koulutuksen järjestämisoikeutta suomeksi, vain ruotsiksi ja englanniksi. Kun Rannikko-Suupohja on kaksikielistä aluetta, on lähihoitajien tarvekin molemmissa virallisissa kieliryhmissä suuri.

Tältä pohjalta tuntuu käsittämättömältä, että Kaskisten ja Kristiinan suunnittelemaa suomen- ja ruotsinkielistä lähihoitajakoulutusta vastustetaan erityisesti Närpiön suunnalla.

Yhteistyössä Kaskisten, Kristiinan ja vaasalaisen Vamian kanssa järjestettävä lähihoitajakoulutus on tervetullut. Siitä ovat iloisia myös ne kotipaikkaoikeuden saaneet maahanmuuttajat, joilla ei ole ruotsinkielen taitoa tai mahdollisuutta matkustaa päivittäin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.