Kipeiden päätösten aika

Kaskisten uudet ja vanhat kaupunginvaltuutetut joutuvat isojoen päätösten eteen joidenkin viikkojen kuluttua, kun talouskurimuksessa painiskelevassa kaupungissa lyödään lukkoon ensi vuoden talousarvio.

Päättäjien on vihdoin tiedettävä, mistä kaupungissa aiotaan säästää, mistä ei ja mistä aiotaan hankkia lisää tuloja.

Tavalliset kaskislaiset janoavat päätöksiä siitä, mitkä palvelut säilyvät, lakkautetaanko jotain tai vähennetäänkö joitain palveluja oleellisesti nykyisestä.

Voisi melkein väittää, että näihin päiviin saakka uusi kesällä valittu kaupunginvaltuusto on saanut naputella melko helppoja päätöksiä Suomen pienimmässä kaupungissa.

Ei tilanne tietenkään uusillekaan päättäjille yllätyksenä tule. Jokainen, joka asettui viime kuntavaaleissa ehdolle Kaskisissa, tiesi, mihin päänsä pistää. Jo vuodet on puhuttu kaupungin huonosta taloustilanteesta ja etsitty säästökohteita kissojen ja koirien kanssa. Kun vuosia jankataan samasta aiheesta, se saattaa vaikuttaa myös niin, ettei asiaa enää täysin uskota.

Kaskisissa on laadittu uutta kiinteistösuunnitelmaa. Sieltä voi odottaa nousevan säästöjä myös, mutta varmaa on, ettei se riitä. Lisää säästökohteita on pakko kaivaa, joita ei menneinä vuosina välttämättä ole haluttu tehdä. Ratkaisut voivat olla kipeitä. Se on kaupungin itsenäisyyden hinta.