Koko ei kerro osaamisesta

Vaasassa on vuodenpaikkapulan vuoksi jouduttu turvautumaan lähialueen palveluihin potilaiden hoidossa ja erityisesti heidän kuntouttamisessa. Moni potilas on saanut siirron myös Kristiinankaupungin sairaalanmäellä sijaitsevaan Geritrimin hoiviin. Kokemusten perusteella voidaan sanoa, ettei kyse ole niinkään joutumisesta vaan pääsystä hoitoon, sen verran tyytyväisiä siellä kuntoutettavat ovat olleet hoitoon.

Kaikki hyvä ei ole sittenkään maakuntien keskuksissa.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen, soten, päätösten lähestyessä on keskusteluissa ollut yhtenä lähtökohtana palveluiden keskittäminen. Keskittämistä on perusteltu muun muassa taloudellisilla syillä.

Kristiinassa huolta herättää yhä entisen Selkämeren sairaalan kohtalo uudistuksen toteutuessa. Tämä uudistus merkitsisi mitä todennäköisimmin sairaalanmäellä tapahtuvan hoitotoiminnan supistumista. Keskittäminen ei tässä tapauksessa tietäisi hyvää pienten kuntien terveyskeskuksille. Viimeaikaiset kokemukset hoidon eri alueilta ovat osoittaneet, ettei keskittäminen ole kuitenkaan ollut paras vaihtoehto potilaille.

Geritrimissä kiitellään yhteistyöstä Vaasan kanssa. Vaasan suunnasta on ilolla otettu vastaan mahdollisuus kuntoutettavien potilaiden siirtomahdollisuudesta Kristiinaan. Samaa myötämielisyyttä toivoisi ilmenevän myös muussa hoitoyhteistyössä. Orastavia merkkejä siitä on, mutta toisaalta peikkona kaikkien valonpilkahdusten taustalla on sote-uudistuksen vaikutukset paikallisiin alan toimijoihin.

>>>>>>> Stashed changes