Kuntapolitiikassa on vetovoimaa

Kunnallisvaalien ehdokaslistat jätettiin toissapäivänä. Niitä voi täydentää vielä toukokuun alkupuolelle asti.

Ehdokaslistat ponkaisivat välittömästi Suupohjan Sanomien viiden luetuimman jutun joukkoon lehden nettisivuilla. On iloa huomata, että kunnallispolitiikka kiinnostaa lukijoita. Ei se toisaalta mikään ihme ole. On mielenkiintoista plärätä ehdokaslistoja ja yllättyä, ketkä kaikki tutut, puolitutut ja tuntemattomat nimet haluavat kotikuntansa päättäjiksi. Samalla monessa huushollissa alkoi arvuuttelu siitä, ketkä ja millä äänillä menevät läpi ja keiden laareihin ei juuri tipu ääniä vaaliuurnilla.

Vähintään yhtä kiinnostavaa kuin nimet puolueiden listoilla on se, keiden nimet listoilta puuttuvat. Esimerkiksi Kaskisissa ainakin yksi nimi loistaa poissaolollaan. Ainakaan vielä viime vaaleissa kokoomuksen listoilla ollutta Jarkko Östermania ei löydy minkään puolueen riveistä. Östermanin nimi olisi taatusti haluttu lisä niin sanotusti Kaskisten itsenäisyydestä äänestäneiden puolueiden listoille.

Maaseutupitäjissä Isojoella ja Karijoella kunnallisvaaleista erityisen mielenkiintoisen tekee se, kuinka keskustan turvepäätös vaikuttaa puolueen kannatukseen kuntavaaleissa. Osa puolueen uskollisista äänestäjistä on taatusti pettyneitä, joten satavatko äänet kokoomukselle tai perussuomalaisille?

Eräs Isojoen keskusta-puoluetta lähellä oleva paikkakuntalainen ennakoi keskustan menettävän kaksi tuolia uudesta kunnanvaltuustosta. Se, käykö näin, selviää myöhään sunnuntai-iltana kesäkuun 13. päivänä.