Kuraa tuulettimeen

Rkp:n ryhmä heitti Kristiinassa kovan kortin pöytään ilmoittamalla, että se havittelee suomenkielisen koulutuslautakunnan puheenjohtajan paikkaa. Kristiinan paikallispolitiikassa on ollut sanaton herramies-sopimus siitä, että Rkp kantaa vastuun ruotsinkielisestä koulutuslautakunnasta ja muut ryhmät ottavat kontolleen suomenkielisen koulutuslautakunnan. Poikkeus ovat yksittäiset jäsenet näissä lautakunnissa. Rkp:n edustaja on istunut suomenkielisessä ja muiden puolueiden edustaja ollut ruotsinkielisessä koulutuslautakunnassa.

Mikäli Rkp päättää laittaa suomenkielisen koulutuslautakunnan puheenjohtajaksi ehdottamansa Marja Lindbergin, on se historiallinen käänne.

Miksi he sen tekevät? Patrick Ragnäs vastaa, että heillä on pätevä ja tehtävään halukas henkilö, mikä pitääkin paikkansa. Lautakuntaa aiemmin johtaneelta Pekka Eräseltä (kok.) ei häneltäkään pätevyyttä puutu. Hän on entinen historian ja yhteiskuntaopin lehtori ja konkari paikallispolitiikassa. Siten pätevyydestä ei ole nyt kyse.

Tuskin syy on myöskään valtaan pääsy, sillä Rkp:llä on edelleen määräenemmistö valtuustossa. Sillä on 27 paikasta hallussaan 15. Totutusti heidän koriinsa tipahtaa lautakuntien puheenjohtajuuksia ja hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien paikat.

Onko kyse katkeruudesta, sillä kesäkuun kunnallisvaaleissa Rkp:n menetys oli kaksi paikkaa? Ehkä vaalitappion katkera kalkki halutaan korvata kajoamalla sanattomaan sopimukseen.

Joka tapauksessa, kuraa on jo lentänyt tuulettimeen. Peli alkoi rumasti.

Kristiinan vastavalittu kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa Raatihuoneella maanantaina. Silloin selviää, miten vallanjaon pelissä käy.