Mahdoton tehtävä

Kaskisissa kaupunginjohtajan luottamuspulan perusteet on pitkä lista vaatimuksia liittyen työtehtävien hoitoon.

Vaateet ovat sellaista luokkaa, että niistä tuskin selviäisi yksikään kunnan- tai kaupunginjohtaja tässä maassa.

Mikäli Kaskisissa tulisi kaupunginjohtajan pesti hakuun, voidaan tätä luottamuspulan listaa käyttää oivana työhaastattelun välineenä. Vaarana vain on, ettei kelpoista henkilöä löytyisi koskaan Kaskisiin.

Valtuustoaloite kaupunginjohtajan luottamuspulasta jätettiin jo viime huhtikuussa. Kaupungille jätetystä 2,5-sivuisesta paperista huomaa tekstin päivämäärien perusteella, että syytteitä on kirjattu vielä kesä- ja heinäkuun tapahtumista.

Viivästyttämisen sijaan aloite olisi pitänyt käsitellä heti, eikä antaa tapahtumien jatkua.

Kaiken kaikkiaan syytelistalla on asioita, jotka vaikuttavat jo ”lillukanvarsiin” takertumiselta. Vai miltä tuntuu vastata niinkin suureelliseen kysymykseen kuin, että ”koetko olevasi koko kaupungin johtaja?” tai ”miksi yhteishenki (johtoryhmän) pöydän ympärillä on heikkoa?”.

Asian olisi voinut hoitaa toisin. Ongelmien listaamisen sijaan olisi kannattanut keskittyä yhtä pontevasti ratkaisuihin. Esimerkiksi työilmapiirin korjaaminen ei ole koskaan yhden työyhteisössä olevan henkilön käsissä. Siihen tarvitaan kaikki, ja mieluiten lisäksi ulkopuolista apua.

Isojoen kunnanhallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan Jukka Vainionpään (kesk.) sanoja on hyvä pohtia myös Kaskisissa: ”Pitää luottaa virkamiehiin eikä mennä heidän tontilleen.”