Mallia Isojoelle Kristiinasta

Oli aikamoinen yllätys, ettei yksikään isojokelaisnuori hakenut uuteen nuorisovaltuustoon. Yllättävän asiasta teki se, että paikkakunnan edellinen nuorten päättäjien ryhmä oli ahkera ja se sai myös hyvin näkyvyyttä. Edellinen nuorisovaltuusto pisti pillit pussiin kaksivuotiskauden jälkeen viime vuoden lopussa.

Yksi vanhan nuorisovaltuuston jäsenistä on luvannut jatkaa, jos uusi nuorisovaltuusto saadaan perustetuksi Isojoella. Se ei kuitenkaan vielä riitä, sillä kunta ei saanut valitettavasti jatketulla hakuajallakaan uusia hakemuksia nuorilta.

Isojoella vakuutellaan, ettei hanskoja kuitenkaan ole lyöty tiskiin. Kunnassa pohditaan nyt eri keinoja, miten saada uusi nuorten vaikuttajien porukka kasaan.

Isojoella ei ole katsottu tarpeelliseksi maksaa nuorisovaltuuston kokouksista palkkioita, vaikka osa kunnista tekee niin. Esimerkiksi naapurikaupungissa Kristiinassa nuorille maksetaan kokouspalkkiot. He ovat palkkionsa myös ansainneet.

Isojoki maksaa toki kilometrikorvaukset kokouksiin ja mikäli nuori valitaan edustajaksi niin sanottuihin aikuisten lautakuntiin, sekä kokouspalkkiot että kilometrikorvaukset pulitetaan.

Kokouspalkkioiden maksaminen on nuorille viesti siitä, että he ja heidän mielipiteensä otetaan kunnassa tosissaan. Isojoen kannattaisi ehdottomasti kokeilla, innostaisiko palkkioiden maksu nuoria lähtemään vaikuttajiksi.

Olisi iso sääli, jos kuntaan ei saataisi perustetuksi enää uutta nuorisovaltuustoa.