Miksei asvalttia jo keväällä?

Valtio myönsi tälle vuodelle lisää rahaa teiden päällystystöihin. Moni ajoväylä oli ja on leudon talven jäljiltä edelleen törkeässä kunnossa. Silti ainakin Suupohjassa asvalttikoneita joudutaan odottamaan ärsyttävän kauan.

Jokaisesta Suupohjan kunnasta löytyy yritystoimintaa ja tavallisia ihmisiä haittaavia liikenteen jarruja ja autojen rikkojia.

Karkea esimerkki on Karijoen Kirkonkylän ja Alakylän välinen 3,4 kilometrin tieosuus. Koko väli oli täynnä monttuja kesäkuun loppupuolelle asti. Silloin tielle saapuivat iltahämärissä koneet, jotka vetivät suurimmalle osalle matkaa kuoppiin pikeä.

Muutaman sadan metrin pätkä Kirkonkylässä ja sen tuntumassa jäi kuitenkin sellaisenaan retuperälle. Autojen toivoton sukkulointi tien laidasta toiseen ulottuvassa kuoppaviidakossa jatkui. Taitavinkaan autoilija ei pääse tien pinnan vaurioista ohi ryskäyttämättä niihin ajopelillään.

Samaisen tieosuuden noin kahdeksan kilometrin matka Ohrikylästä Alakylään asvaltoitiin jo neljä vuotta sitten. Ihmetellä täytyy, miksei myös lyhyehköä, Karijoelle johtavaa loppuosaa päällystetty jo silloin. Nyt homma on ajankohtainen sikäli, että vielä tänä kesänä asvaltoidaan Kirkonkylässä lähes kilometrin osuus, jossa ne pahimmat montut ovat.

Miksi taas jätetään Alakylän ja päällystettävän pätkän välinen tie korjaamatta kunnolla? Viranomaiset luottavat pelkkiin paikkausiin, jotka ovat talvella liukkaita.

Tässä vain yksi karmea esimerkki, jonka tyylisiä ovat vaikkapa Vanhastakylästä Kärjenkoskelle ja Uttermossan läpi Eurooppatie 8:lle johtavien teiden pahat vauriot.