Mitä ehdokas ajattelee?

Sunnuntai-ilta on kunnallispolitiikan penkkiurheilijoiden pitkään ja hartaasti odottama. Silloin ratkeaa vihdoin, ketkä valitaan kuntien ja kaupunkien valtuustoihin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Monet pettyivät aiemmin keväällä karvaasti, kun kunnallisvaaleja koronan vuoksi päätettiin siirtää huhtikuusta kesäkuuhun.

Pienillä paikkakunnilla kuntavaalit ovat mielenkiintoisemmat kuin isoissa kaupungeissa. On mielekästä vertailla ehdokkaita ja miettiä ketä äänestää, sillä todennäköisesti ehdokaslistoilla on paljon tuttuja tai vähintään puolituttuja.

Pikkupaikkakunnilla tiedetään politiikan suurisuut, maan hiljaiset ehdokkaat ja he, joihin ei tiukan paikan tullen äänestyksessä voi ehkä täysin luottaa.

Kaskisissa tilanne on erityisen jännittävä. Suomen pienimmässä kaupungissa kuntavaalit ovat itseasiassa vaalit kaupungin itsenäisyydestä. Kaskislaisten kirjoittaessa ehdokkaansa numeroa vaaliuurnalla äänestyslappuun, hän miettii vain yhtä asiaa: Mitä juuri tämä ehdokas todellisuudessa äänestää siinä tilanteessa, jos kaupungissa nostettaisiin jälleen kuntaliitos esiin.

Vielä sunnuntaina ehtii äänestää, jos ei ole toiminut ennakkoäänestyksen aikana. Toivottavasti myös nuoret lähtevät uurnille. Äänestämisen laiminlyönti on jokaiselta niin tekevältä jättäytymistä yhteiskunnan ulkopuolelle. Jokaisessa maassa ei edes ole oikeutta äänestää.