Monipuolista kylätoimintaa

Suupohjassa elää vielä voimakkaana kylätoiminta. Yhdistysten järjestäminä varsinkin kesällä kylissä tapahtuu.

Viikonloppuna vietettiin Kristiinassa Härkmeri-päivää, Isojoella Vesijärven kyläseura juhli samaan aikaan satavuotista historiaansa ja Lapväärtissä on viikonvaihteessa edessä vuotuinen Lapväärtin-päivä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kylätapahtumista. Kyläyhdistykset järjestävät vuosittain useita vastaavia, ei vain oman kylän väkeä kerääviä tapahtumia. Usein niihin tulee myös vieraita lähikunnista ja jopa kauempaa.

Tapahtumien lisäksi kyläyhdistysten kautta monet ovat saaneet talkooapua ja vuoden hiljaisena aikana esimerkiksi paikan, jossa harrastustoimintaa on voinut toteuttaa.

Monelle paikkakunnalta muuttaneelle sidos omaan kylään on tiukempi kuin itse emokuntaan. Synnyinkylään palataan ja halutaan nähdä tuttuja ja seurata mihin suuntaan kylä kehittyy.

Osa kylistä on pysynyt aktiivisina vuodesta toiseen. Kiitos kuuluu niiden asukkaille. Vain heidän ansiosta toiminta on pysynyt vireänä.

Valitettavasti myös päinvastaista kehitystä on nähtävissä. Nuoriso muuttaa suuriin keskuksiin ja vanhempi sukupolvi ei enää ole yhtä innostunut toimimaan kuin aiemmin. Joissakin tapauksissa koko kylän keskuksena aiemmin toimineen kylätalon kohtalona on rapistua ja tulla hylätyksi.

Kylätoiminta elää ja voi hyvin kun asukkaat läheltä ja kaukaa ovat siitä kiinnostuneita ja osallistuvat yhteisiin tapahtumiin.