Myllyrahoilla ilmaisia palveluja

Isojoen ja Karijoen kunnanvaltuustoissa paukutellaan näinä päivinä suuria päätöksiä kuntien tulevaisuuden kannalta.

Isojoella valtuusto on jo päätöksensä tehnyt. Se hyväksyi yksimielisesti Rajamäenkylän tuulivoima-alueen osayleiskaavan. Päättäjien puheenvuorot aiheesta olivat kiitteleviä, melkeinpä ylistäviä. Karijoella asia tulee valtuustoon vajaan kahden viikon kuluttua.

Rajamäenkylän myllyistä odotetaan kiinteistöverotuloina runsain mitoin rahaa Isojoen kassaan. Euroja satelee niin suuria summia, että kuntalaisten sopii nyt odottaa, ettei mitään palveluja tulla karsimaan lähivuosina. Päinvastoin, nyt voi toivoa, että osasta perinteisiä palvelutaksoja luovutaan Isojoella. Tulevien myllyrahojen turvin olisi hyvä heittää hyvästit esimerkiksi päivähoitomaksuille tai terveyskeskustaksoille. Vuosia sitten Isojoen lääkäritilanne kurjistui. Kylän raitilla tuskin käveli vastaan paikkakuntalaista, joka ei olisi harmitellut lääkäripalvelujen vähentämistä omasta terveyskeskuksesta. Yhä useammin tohtorin vastaanotolle pitää lähteä Kauhajoen terveyskeskukseen. Rajamäenkylän tuloilla Isojoella kannattaa nyt miettiä oman terveyskeskuksen lääkäripalvelujen vahvistamista, mikäli ne yhä koetaan liian vähäisiksi. Rahasta se ei ainakaan enää ole kiinni.

Päätös hyväksyä Rajamäenkylän osayleiskaava oli samalla päätös Isojoen itsenäisyyden puolesta. Kun kunnan kirstu on turvattu, taataan myös se, että musta-harmaa-punainen tähkävaakuna seisoo entistä jykevämmin kunta- ja maakuntarajoilla joka suunnalla. Hyvin toimeentulevista kunnista ei lähetellä liitosneuvottelukutsuja naapureille.

Osalle tulevat myllyt ovat katkeraa kalkkia. Maisema muuttuu, se selvä, ja tulevista elinolosuhteista ei olla täysin varmoja.