Naisjohtajuus on arvossaan

Suupohjan kuntajohtajavalinnat ovat toteutuneet viime vuosina naisvoittoisesti. Pitkään Suomessa näihin virkoihin valittiin vain miehiä.

Kun vuonna 1976 ensimmäisenä naisena kunnanjohtajaksi Uuraisten kuntaan valittiin Sirpa Rautio, ei hän oman kertomansa mukaan tytöttelyltä välttynyt.

Epäilijöitä nuoren perheenäidin selviytymiselle tehtävässään riitti. Pitkän virkauransa varrella asukkaiden asenteet kuitenkin muuttuivat.

Myös kristiinalaissyntyinen, nykyinen Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen sai kritiikkiä nuoruudestaan kun hänet valittiin Isojoen kunnanjohtajaksi. Vuosien varrella hänen suosionsa kasvoi kattavaksi myös häntä arvostelleiden keskuudessa.

Kaskisissa viime vuoden joulukuusta kuntaa luotsannut Minna Nikander ei ole vielä täysin näyttänyt mitä hän tavoittelee. Tosin jo se tieto, että Kaskisten virkamieskuntaa vaivannut levottomuus irtisanoutumisineen on laantunut, on yksi osoitus hänen kyvyistään johtajana.

Kristiinan kaupunginjohtajaa Riitta El-Nemriä eivät kaikki alkuvuosina pyytettömästi tukeneet. Hänen kaudellaan on kaupungissa kuitenkin saatu paljon hyvää aikaiseksi. Nähtäväksi jää miten seuraava nainen Kristiinan kaupunginjohtajana, Mila Segervall, osaa korttinsa pelata. Epäilijöitä varmasti ilmestyy. Tärkeintä on, että hän toteuttaa valtuuston hyväksymää suunnitelmaa ja omaa näkemystään hyvästä kaupungista. Ei pidä erehtyä tukeutumaan itseään tyrkyttävien neuvonantajien ohjeisiin.