On tori ja kirkko On tori ja kirkko

Kristiinankaupungin keskeisin paikka, jonka ympärillä monet kaupungin palvelut sijaitsevat on Kauppatori.

Vanhoissa kaupungin elämästä kertovissa valokuvissa näkyy, kuinka tori usein kuhisi väestä. Myös hiljaisina aikoina näyttää torilla olleen myyntikojuja, rouvia ja isäntiä, ehkäpä myös laivureita tai jopa kauppiaita elävöittämässä arkista elämää.

Hevoset kärryineen olivat ainoita kulkuneuvoja, joita torin kivetyksellä oli parkissa. Idylli, joka on piirtynyt monen suupohjalaisen verkkokalvoille. Cittaslow - leppoista elämää.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Ihmisiä on torilla tungokseen saakka vain markkinoiden aikaan. Torimyyjiä on arkisin vielä pari kolme tuotteineen. Hevosia ei enää näy. Rouvat ja isännät ovat päivisin poissa ja kiirehtivät lounasaikaan torin poikki. Torin reunamilla on erivärisiä kulkuneuvoja, useimmissa moottori voimanlähteenä. Yksi ei ole muuttunut. Toria reunustavat yhä kaupungin merkittävät liikeyritykset.

Kauppatorin kehittämistä on leimannut aiemmin yksisilmäisyys. Kärjistetysti sanottuna on joko haluttu palata sata vuotta taaksepäin tai avata tori autojen, mopojen ja vastaavien kulkuneuvojen liikenneväyläksi ja parkkipaikaksi. Riitaa on syntynyt, koska vaihtoehtoja on ollut vain nämä kaksi.

Uusin torisuunnitelma ei ole joko tai, vaan sekä että ratkaisujensa puolesta. Se on hyvä pohja, jossa ei kumpaakaan näkökulmaa unohdeta. Se mikä tulisi unohtaa ruutukaava-alueen suunnittelussa, on siihen kuulumaton kiertoliittymä. Sen sijoittaminen sotii pahasti vanhan kaupungin henkeä vastaan.