Onko valio- kuntamalli valio?

Isojoella sorvataan täyttä häkää kunnallista säästölistaa, jossa yhtenä kohtana on hallinnon uudistaminen.

Kunnassa väläytetään valiokuntamallia, jossa lautakunnat todennäköisesti lakkautettaisiin tai ainakin niitä vähennettäisiin.

Teuvalla valiokuntamallia toteutetaan siten, että ainoastaan kunnanvaltuutetut ovat lautakunnat korvaavissa valiokunnissa sekä kunnanhallituksessa. Muut kuin valtuutetut eivät siis pääse päättäjien paikoille.

Teuvan mallissa hyvää on se, että valtuutetuilla on mahdollisuus perehtyä asioihin kunnolla, ennen kuin ne tulevat valtuustoon päätettäviksi.

Huonoa on se, että päätösten teko jää kouralliselle ihmisiä.

Demokratia kärsii, kun valiokuntaan tai kunnanhallitukseen pääsyn edellytyksenä on paikka valtuustossa.

Myös asiantuntevuus karisee. Jos kuntavaaleissa on ollut ehdokkaana esimerkiksi terveydenhoidon ammattilainen, hänellä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asiantuntemuksellaan kunnallisiin hyvinvoinnin ja terveydenhuollon päätöksiin, jos valtuustopaikkaa ei irtoa. Luottamustehtäviin kun ei ole asiaa valtuuston ulkopuolisilla.

Kunnallisvaalit ovat ensi keväänä. Yleensä listoille on ollut vaikea saada ehdokkaita. Teuvan tyylinen valiokuntamalli voi vaikeuttaa nimien saamista. Valtuustoon pääsy tuo auttamatta muitakin luottamustehtäviä. Usea voi miettiä, mahtaako aika riittää kaikille kokouksille ja moneen esityslistaan perehtymiseen.