On kysytty, ei päätetty

Kaskisten ja Närpiön kuntaliitosasia on ollut ehkä tämän vuoden eniten keskustelua aiheuttanut aihe, ainakin Kaskisissa. Puolesta ja vastaan on käyty välillä jopa kiihkeää sananvaihtoa niin valtuustokokouksissa kuin lehtien palstoilla.

Osin tästä johtuen päädyttiin kysymään kuntalaisilta mielipidettä. Ja on huomattava, että kyse on vain kuntalaisten mielipiteestä, joka ei sido päättäjiä muuten kuin moraalisesti.

Näin suuressa ja voisi jopa sanoa, että lopullisessa asiassa ei moraalilla ja mielipiteillä perustellen saisi tehdä kuitenkaan päätöstä.

Valtuustoissa, joissa tämä asia lopullisesti ratkaistaan, on turvauduttava pääasiassa kylmiin tosiasioihin. Onhan kysymys siitä, mitä liitoksen toteutuessa menetetään tai voitetaan ja mitkä ovat taloudelliset seuraukset molemmissa tapauksissa. Lisäksi ainakin Kaskinen odottaa kuulevansa vähintään lupauksia lähipalveluiden säilyttämisestä ja miksei vieläpä uusien palveluiden saamisesta käden ulottuville.

Kansalta kysyttiin, eikä kyselyn tulos paljonkaan helpottanut päättäjien tehtävää. Kummassakin kaupungissa ero liitosta kannattavien ja sitä vastustavien välillä jäi itse asiassa hyvin pieneksi. Päätöstä, oli se kumpi tahansa, ei siksi voikaan perustella tai puolustella jälkikäteen äänestystuloksella.

Vastuu on nyt vain kannettava ja todennäköisesti kyettävä vielä sietämään arvostelijoiden kitkerät kommentit, sillä kun toisaalle kumartaa, samalla pyllistää toisaalle.