Päätöksellä on hintalappu

Kaskisten kaupunginhallitus esittää maanantaisen päätöksensä mukaisesti kaupunginvaltuustolle kunnallista kansanäänestystä Närpiön kanssa suunnitellusta kuntaliitoksesta.

Kunnallisesta kansanäänestyksestä, joka on aina lopullisesta päätöksestä vastaavalle valtuustolle vain neuvoa-antava, säädetään kuntalaissa. Kuntalaissa sanotaan, että päätöksen äänestyksen järjestämisestä tekee valtuusto. Aloitteen siitä voi tehdä myös vähintään neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista, mutta silloin äänestykselle on saatava vielä valtuuston hyväksyminen.

Neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä koskeva lainsäädäntö tuli voimaan elokuun alusta vuonna 1990. Ensimmäinen tämän lain perusteella toimitettu kansanäänestys järjestettiin jo seuraavan vuoden toukokuussa Tuusulassa. Silloin äänestettiin tien leventämisestä.

Ylivoimaisesti eniten neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä on käytetty päätettäessä kuntaliitoksista.

Ensimmäinen tätä koskeva äänestys oli Konginkankaalla marraskuussa 1991. Silloin äänestäneet olivat kuntaliitosta vastaan, mutta silti kuntaliitos toteutui Äänekosken kanssa vuoden 1993 alusta eli valtuustopäätös oli äänestäneiden enemmistön mielipidettä vastaan.

Kaskislaisia on hyvä kuulla, mutta samalla pitää tuoda selvästi esille mitkä ovat kuntaliitoksen tai itsenäisenä pysymisen hyvät ja huonot puolet. Niin ja se, kuinka paljon lopullinen ratkaisu tulee asukkaille maksamaan, oli päätös kumpi tahansa.