Paikallisten puheille

Tulevasta kotimaan matkailukesästä odotetaan taas vilkasta. Suomalaiset löysivät viime suvena toden teolla kotimaan matkailupaikat, ja samaa odotetaan jälleen.

Suupohja on loistava valinta matkailukohteeksi. Seutukunnasta löytyy jopa sellaisia paikkoja, joita ainakin Sisä-Suomen maakravut pitävät eksoottisina. Kristiinan ja Kaskisten vanhat, hyvin säilyneet puutalot ovat elämys, jotka yllättävät saapujan. Ja se, että niitä on niin paljon.

Kaskislaisille niinkin arkinen asia kuin lossimatka on esimerkiksi monelle keskisuomalaiselle tai pirkanmaalaiselle elämys. Ainakin lapsille on suurta huvia päästä mukavasti tärisevän lossin kyytiin.

Isojokelaiset voivat ylpeillä luontomatkailukohde geoparkilla, joka sijaitsee kolmen maakunnan ja kymmenen kunnan alueella. Merkittävä osa geoparkista sijaitsee Isojoen Lauhassa eli kansallispuistossa. Lauha on patikoitsijoiden helmi, eikä syyttä. Se, joka on kerran hörppinyt nokipannukahvit kirkasvetisen Spitaalijärven rannalla ja jatkanut kiemurtelevaa polkua ylös Lauhan huipulle, palaa taatusti takaisin. Geopark levittäytyy myös naapurikunnan Karijoen puolelle. Susiluola on ollut kuuluisa kohde jo pitkään. Karijoella kannattaa piipahtaa myös Peurajärven rannalla.

Suupohjan paikkakunnilla kannattaa lyöttäytyä juttusille paikallisten kanssa. Täällä asuu avointa ja puheliasta porukkaa, joka ei katso pitkään juttusille tulijoita. Päinvastoin. Täkäläiset kertovat kernaasti, minne kotikunnassa kannattaa mennä. Ja jos tulija on utelias kuulemaan paikkakunnan arjesta muutenkin, siitäkin taatusti kerrotaan. Matkailija voi myös lyöttäytyä kippoloissa samoihin pöytiin paikallisten kanssa ja tuntea itsensä tervetulleeksi.