Paras lahja on yhteinen aika

Kuunnelluimmat joululaulut ovat yleensä mollivoittoisia niin säveleltään kuin sanoiltaan, kuten ”varpunen on koditon jouluaamuna”.

Lauluista huolimatta joulu on aikaa, jolloin yhteenkuuluvuus ja talkoohenki korostuvat. Joulun odotukseen kuuluvat useat juhlat. Niitä järjestävät seurat, yhdistykset, koulut, yhteisöt ja muut ryhmät. Yksi oiva esimerkki on tässä lehdessä mainittu Kodesjärven kyläseuran juhla, joka sai väen kokoontumaan Toukolassa. Siellä vietettiin iltaa syöden puuroa ja juoden kahvit, joulupukki piipahti, oli ohjelmaa ja muistettiin kyläläisiä. Yhteinen ilta on enemmän kuin ohjelmaa. Se takaa, että jokaisella on mahdollisuus ainakin yhden kerran yhteiseen joulunviettoon muiden kanssa.

Kaskisissa koottiin yhteisvoimat käsitöissä. Siellä virkattiin isoäidinneliöitä sellaisella innolla, että niistä riitti sekä kaupungin joulukuuseksi että vanhuksille torkkupeitoiksi. Muuta porukkaa intoutui mukaan rakentamaan virkatulle kuuselle runkoa.

Yhdessä tuumin saatiin joulun ajan erityinen ylpeydenaihe keskelle kaupunkia Kaskisiin.

Mitä pienemi olet, sitä tärkeämpi on joulu. Usealla paikkakunnalla pyritäänkin varmistamaan yhteisesti keräyksillä, että kaikki lapset saisivat joululahjan.

Yhdessäoloa on sekin, kun työporukat, opiskelijat ja muut ryhmät viettävät pikkujoulua. Yhdessä ystävien kesken voidaan lähteä myös joulukonserttiin.

Loppujen lopuksi, sitä se joulun henki on. Että annetaan aikaa itselle ja muille, ja pyritään levittämään joulumieltä jokaiselle.

Hyviä joulun odotuksen kohtaamisia on helppo rauhoittua muistelemaan ja miettimään ilomielin aattona.