Piispan sanat myös kunnille

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura teki piispantarkastuksen Kristiinan suomalaisessa seurakunnassa viikonloppuna.

Piispantarkastuksessa Peura peräänkuulutti seurakunnalta enemmän avoimuutta. Seurakuntaneuvoston päätökset pitäisi laittaa myös nettiin, eikä vain seurakuntatalon ilmoitustaululle. Lisäksi pöytäkirjoista pitää näkyä, kuka esittelee asiat.

Vaikka piispan sanat kohdistuivat seurakuntaan, aivan yhtä hyvin niiden soisi kaikuvan kunnille ja kaupungeille. Myös niillä olisi paljon parannettavaa avoimuudessa.

Esimerkiksi kuntien ja kaupunkien eri lautakuntien esityslistat ovat toisinaan vaikeita luettavia, koska asioiden taustoja ei välttämättä avata juuri ollenkaan.

Esityslistassa saattaa lukea otsikon alla vain pari lyhyttä, mystistä lausetta, joista ei selviä mitään. Pahimmillaan lauseet muotoillaan niin byrokraattisella virkamieskielellä, ettei tavallisella lukijalla ole mitään mahdollisuuksia ymmärtää mistä on kyse.

Joskus tuntuu, että viranomaiset käyttävät kapulakieltä asioiden valmistelussa tahallaan, jotta asiat eivät avaudu kansalaisille. Vaikeaselkoinen kapulakieli voi olla siis keino pimittää asioita.

Suupohjan kunnissa on myös muutamia viranhaltijoita, jotka eivät halua kertoa päätöksistä. Lisäksi on kuntia, joissa ei edes laiteta kaikkia pöytäkirjoja nettiin nähtäville.

Jos avoimuus puuttuu, on liian helppo tehdä virhetulkintoja. Huhut ja juorut saavat siivet, ja jokainen tietää, että niitä on vaikea pysäyttää.