Pimeydessä kulkeva vaara

Vuodenaika on nyt pimeimmillään, mikä tarkoittaa, että kaikenlainen näkyvyys vuorokauden tummina tunteina on tuiki tärkeää.

Autoilijan on liki mahdotonta havaita pimeässä kulkevia lenkkeilijöitä tähän aikaan vuodesta, kun lumi ei ole vielä tuonut kaivattua lisävalkeaa maisemaan.

Hyvät ihmiset, käyttäkää heijastinta tai ottakaa otsalamppu tai kännykän valo käyttöön. Pyöräilijät, muistakaa laittaa ajokkiinne sekä etu- että takavalo loistamaan.

Pimeydessä vaeltavien kulkijoiden takia jokasyksyinen ongelma on useat läheltä piti -tilanteet. Viime metreillä jarrut kirskuvat ja auto väistää yllättäen eteen ilmestynyttä hahmoa. Sydän sykkii ja taas kerran kuski kiittää, ettei kukaan jäänyt auton alle. Toteutuessaan se on jokaisen painajainen.

Asiaa ei auta yhtään se, että nykyään teiden levennyksiä ja korjauksia tehdessä piennar jää hyvin kapeaksi. Tien soraisella reunalla pyöräily ei ole vakaata, rullasuksittelu mahdotonta ja jalankulkijat siirtyvät mieluummin ajotien puolelle. Autoilijalle kapea piennar ei jätä tilaa väistämiseen.

Mihin ovat kadonneet kunnolliset, tilavat asvaltoidut pientareet? Jos jalkakäytävää ei ole, pientareen täytyy olla turvallisen mittainen.

Tänä vuonna pidetään huoli siitä, että jokainen kulkija näkyy. Jos heijastimen käyttö ei kiinnosta, silloin kannattaa pysyä tyystin metsän tai pellon puolella.