Rakennukset riesana

Isojoella ja Karijoella ryhdytään kampanjalla helpottamaan työvoimapulaa ja samalla saamaan uusia asukkaita kuntiin. Kampanjoissa kunnan vuokra-asuntoja tarjotaan tulijoille alennushintaan.

Työvoimapulan paikkaamisen lisäksi toivotaan, että tyhjissä vuokra-asunnoissa syttyvät valot ikkunoihin. Kunnilla kun on jo taakaksi asti joko tyhjiä asuntoja tai muita rakennuksia. Tämä todettiin Karijoella, jossa Myrkyssä sijaitseva asunto aiotaan laittaa ilman lähtöhintaa myyntiin. Parempi saada elämää tyhjiin huoneisiin kuin jättää ne rasitteeksi kunnan taloudenpitoon.

Kaskisissa puolestaan tehdään parhaillaan suunnitelmaa siitä, mistä kiinteistöistä halutaan päästä eroon ja mitkä pidetään kaupungin omistuksessa.

Kristiinassa ovat pitkään rasitteina olleet kosteusvaurioiset entinen päiväkoti tuulimyllyn juurella ja entinen kansliatalo Raatihuoneen takana. Korkeaharjulla ylhäisessä yksinäisyydessä seisoo vuosien takainen tekninen keskus ja vanha Helena sairaala on rapistumisen partaalla.

Mikäli rakennuksiin ei voi sijoittaa uutta toimintaa, kannattaisi niitä alkaa purkaa yksi kerrallaan.

Vaikka purkamisessakin hintalappu on kova, niin poistettavahan ne on joka tapauksessa.

Isojoella entinen Kivikoulu saatiin käyttöön tarjoamalla sieltä huoneita pilkkahintaan paikallisten yhteisöjen käyttöön. Menestys oli taattu. Tämä ratkaisu on oiva niissä tapauksissa, kun rakennus on käyttökelpoinen.

Voisiko seuraava kuntien kampanja olla rapistuneisiin rakennuksiin liittyvää, kuten ”purkaja pitäköön tontin”?