Rohkeutta lisää valtuutetut

Tuulivoima aiheuttaa Isojoella keskustelua kuntalaisten, mutta valitettavasti ei niinkään päättäjien keskuudessa.

Asko Halkolan tekemään kuntalaisaloitteeseen, jossa vaadittiin, ettei tuulivoimaloita saa rakentaa 2,2 kilometriä lähemmäksi häiriintyvästä kohteesta, tuli nopeasti 220 allekirjoitusta. Itse tuulivoimaloita ei siinä vastustettu.

Kun aloitetta oli ensin käsitelty kunnanhallituksessa, se siirtyi kunnanvaltuuston päätettäväksi. Maanantaisessa valtuuston kokouksessa odotettiin keskusteltavan aloitteesta vilkkaasti, jopa kiihkeän sananvaihdon saattelemana, mutta turhaan.

Suuren osan kunnan täysi- ikäisistä asukkaista allekirjoittama aloite ei saanut sille kuuluvaa huomiota valtuustossa.

Kunnan viime vuosien ehkä tärkeimmän asian käsittely ei suuria kehuja ansaitse. Valtuustossa ei keskustelua käyty lainkaan. Kunnanjohtaja Juha Herralan tuulivoimaa puolustava puhe keskittyi talousvaikutuksiin ja siihen, että tuulivoiman rakentaminen on Isojoelle tärkeää. Pienemmälle huomiolle jäi 220 kuntalaisen allekirjoittama vaade 2,2 kilometrin suojavyöhykkeestä.

Kunniamainintoja ei voi antaa valtuuston jäsenille. Olisi odottanut, että näin tärkeästä asiasta olisi jokaisella valtuutetulla henkilökohtainen mielipide. Ja jos sellainen oli, ei sitä kukaan rohjennut sanoa ääneen.