Salailun syy tuli julki

Kristiinan valtuuston 21. maaliskuuta pitämän kokouksen esityslistan kohta 23 oli otsikoitu muotoon salassapidettävä asia. Julkisuuslainsaäädännön rajoja koetellen ja ainakin avointa päätöksenteon periaatetta loukaten ei tuosta kohdasta annettu julkisuuteen tietoja.

Maanantaina tuo kristiinalaisille merkittävä asia julkaistiin tiedotteen muodossa.Salaa järjestellystä sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamisesta kerrottiin julkisuuteen. Edes Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen ei tiennyt etukäteen asiasta.

Vaikka mahdollinen sote-uudistus antaa mahdollisuuden kilpailuttamiseen 30 prosentille vuotuisista sote-kuluista, joka tarkoittaa Kristiinassa yli kuutta miljoonaa euroa, ei se tulevan maakuntauudistuksen kannalta ole toivottu ratkaisu. Ei ainakaan sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Pekka Järvisen mukaan, jolta asiaa tiedusteltiin lehden toimituksesta.

Maakuntauudistuksen toteutuessa sote-asiat eivät enää kuulu kunnan toimialaan, vaan vastuu on maakuntahallinnolla. Nykyinen lainsäädäntö toki antaa mahdollisuuden yhteisyrityksen perustamiseen Kristiinan suunnittelemalla tavalla, mutta Järvinen muistuttaa, että sote-uudistuksen toteutuessa yhteisyrityksen kaupungin omistusosuus, 17,5 prosenttia, siirtyy silloin maakunnalle. Tosin tarjouspyynnössä annetaan kilpailutuksen voittaneelle toimijalle ensisijainen lunastusoikeus tähän osuuteen yrityksestä.

Julkista keskustelua vaativa asia herättää tällä erää enemmän kysymyksiä kuin se antaa vastauksia. Asian julkistaminen jo valmisteluvaiheessa olisi helpottanut tilannetta. Kristiinassa ei haluttu toimia näin.

>>>>>>> Stashed changes