Salakieltä valtuustossa

Kaskislaisia poliitikkoja ja virkamiehiä ei käy kateeksi. Kaupungin taloudellinen tilanne on surkea.

Kun rahaa ei ole ja uutta lainaa otetaan reilusti entisten velkojen päälle, alkavat keinot olla vähissä ja talousarviokokoukset venyvät tukalan pitkiksi.

Kaskisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, yli 20 vuotta politiikassa mukana ollut Kari Häggblom (sd.) ei ole omana poliitikkoaikanaan kokenut yhtä pitkää budjettivääntöä kuin toissailtana. Näiden kahden vuosikymmenen aikana ei myös ole koskaan jouduttu äänestämään, talousarvioehdotuksen lähetettämisestä uudestaan kaupunginhallitukselle valmisteluun. Sekin koettiin maanantaina.

Kaskinen on vaikeiden päätösten edessä.

Monet valtuutetut vaativat maanantaina, että rakenteisiin on vihdoin puututtava.

Joissakin puheenvuoroissa tuli ilmi, että tämä on tiedetty kaupungissa jo pitkään, mutta vaikeita päätöksiä on lykätty eteenpäin.

Budjettivaltuuston ehkä toistetuin sanapari oli edellä mainittu rakenteisiin puuttuminen, joku puhui palvelurakenteeseen kajoamisesta. Suoraa puhetta eli selkosuomea ei kuultu vieläkään, eli mitä palveluja kaskislaiset luottamushenkilöt haluavat oikeasti lopettaa ja missä laajuudessa. Valtuustojen kielenkäyttö ympäri Suupohjan on salakieltä tai vähintäänkin erikoiskieltä, joka ei tavalliselle kansalaiselle helposti aukea.

Voi vain arvella, mitä rakenteisiin puuttuminen tarkoittaa käytännössä Kaskisissa. Selkokielellä se tarkoittanee mitä todennäköisemmin kaupungin työntekijöiden irtisanomisia, osa-aikaistamisia tai eläköitymisiä.