Seksuaalinen hyväksikäyttö

Viimeisen viikon ehdottomasti tärkein ja eniten julkisuudessa esillä ollut keskustelun aihe on liittynyt erityisesti Oulussa tapahtuneisiin alaikäisiin kohdituneisiin seksuaalisiin väkivallantekoihin. Ikävät ja erityisen tuomittavat teot ovat saaneet julkisuutta ansaitusti.

On hyvä, että tämä monelle arka ja vaiettu asia puhuttaa nyt jopa lainsäätäjiä eduskunnassa.

Oulun tapauksissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaisia, vieläpä turvapaikkaa hakeneita ja jotkut sellaisen jopa saaneita. Kun kyseessä on muutenkin mielipiteitä jakava ihmisryhmä, eivät äärimielipiteet maahanmuuttajia kohtaan ole mitenkään yllättäviä.

Samalla on kuitenkin muistutettava itseään ja kriittisesti maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin suhtautuvia siitä, ettei tämä vastenmielinen ilmiö ole mitenkään uusi Suomessa. Jo ennen nykyistä turvapaikkaa hakevien suurinta aaltoa, vuodesta 2000 lähtien, poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ja niiden yritykset ovat lisääntyneet vuosittain. Valitettavasti aikuiset taustoista tai sosiaaliryhmästä riippumatta syyllistyvät niihin. Vaikenemisen kulttuuri on vain hämärtänyt tämän todellisuuden.

Synkistä tapahtumista huolimatta on hyvä, että nyt tästä aiheesta puhutaan. Se antaa mahdollisuuden puuttua, ei vain ulkomaalaisten tekemiin rikoksiin vaan myös kantasuomalaisissa pesiytyvään lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.