Sellutehtaan pitkä varjo

Metsä-botnian sellutehtaan lakkautus iski rajusti Kaskisiin ja koko Suupohjaan kymmenkunta vuotta sitten. Satojen työpaikkojen menetykset olivat riipaiseva tragedia monelle seudulla asuvalle ja heidän perheilleen.

Ulkopuolisen on vaikea kuvitella, miltä tuntuu, kun alta menee työ, josta on ajatellut tienaavansa elannon ehkä koko loppuelämäksi. Moni muutti uusien töiden perässä muualle ja joutui rakentamaan elämänsä uusiksi vieraalla paikkakunnalla.

Metsä-botnian sellutehtaan lakkauttamisen pitkä varjo lepää yhä harmillisen sitkeästi Kaskisten yllä. Tämän kokee toistuvasti työssään Kaskisten sataman toimitusjohtaja Patrik Hellman, joka joutuu tämän tästä muistuttamaan ihmisille, että paikkakunnalla toimii yhä sellutehdas, ja vieläpä hyvin tuottoisa sellainen. Kaskisten Metsä-boardilla menee hyvin. Se on peräti tehokkaampi selluntuottaja kuin Metsä-botnia oli aikoinaan.

Yhtään menneisyyttä väheksymättä soisi, että Metsä-botnian synkkä varjo jätetään jo historiaan. Sen eteen täytyy vielä tehdä töitä. Sitkeyttä vaaditaan sekä Kaskisissa että ympäröivässä seutukunnassa. Ainakin askelmerkit tulevaisuutta varten ovat menneitä vuosia paremmat. Kaskisten satamaan ovat hiljattain investoineet sekä Kaskisten kaupunki että paikkakunnalla toimivat yritykset. Investointien perälaineissa seuraavat tyypillisesti myös se tavalliselle ihmiselle tärkein asia, eli uudet, avoimet työpaikat.