Siivet eivät pysy ilmassa

Metsälän tuulivoima-alue on ollut valokeilassa jo pian kuukauden. Toisen yli 10 000 kiloa painavan siiven putoaminen on niin harvinainen tapaus, että se herättää merkittävää huomiota.

Nyt on tihkunut tietoja, joiden mukaan Metsälän alueelle asennettujen siipen rakennusaine saattaa olla tavanomaista heikompi. Edes salaman iskut eivät ole rojauttaneet siipiä alas ainakaan Epv tuulivoiman muilla toimialueilla.

Tässä tilanteessa ei riitä, että siivet korjataan ja voimaloiden rakentaminen jatkuu muutoksitta. Säännöksiä pitää tarkistaa, ettei esimerkiksi maanomistajien oikeuksia tallota mahdollisia alueella kulkemissääntöjä määräämällä.

Siipien rakenteiden valmistuksen valvontaa on kiristettävä. Painavien laitteiden maahan putoaminen ei ole pikkujuttu. Lisäksi luonnonsuojelusta vastaavia murehduttaa varmasti se, mitä rikkoutuvista koneista valuu maastoon. Kyseessä on öljyyn verrattavia aineita.

Öljyä ei maastoon saa päästää pientäkään määrää. Vahingon tapahtuessa torjuntakalusto lähtee liikkeelle.

Kaikkia osapuolia ajatellen säännösten pitää olla täsmälliset. Silloin eivät tuulivoiman puolustajat, eivätkä vastustajat pääse ampumaan yli. Molemmilla osapuolilla on kiihkeät kannattajansa.

Tulevaisuudessa tuulivoimalla on oma paikkansa, kunhan voimalat sijoitetaan sopivasti. Asutukselle ei saa aiheuttaa ongelmia, eikä vaarantaa pohjavesiä. Ihminen on joka tapauksessa tärkein.