Susi kuuluu luontoon

Kristiinassa on viikon ajan puhuttanut Kantakaupungissa liikuskellut susi. Tassujen jälkiä on kuvattu ja asiantuntijoiden toimesta jopa tunnistettu. Joku on nähnyt suden jolkottelevan meren jäällä ja toinen juoksevan lumista katua pitkin. Kaupungin on vallannut susivillitys, muistuttaen lievästi muutama vuosikymmen sitten lehtien palstoilla seikkailleen leijonan aikaansaamaa kohua.

Kukaan ei kiellä, etteikö susi olisi liikkunut lähellä asumuksia. Kuvattiinhan yksi susi kesällä juoksemassa myös kaupunginlahden ylittävällä kivisillalla.

Ei olisi siis ihme, jos talvi olisi ajanut suden etsimään ravintoa kaupungin keskustasta.

Erkki Pulliainen, joka tunnetaan myös lempinimellä Susi-Pulliainen, on suomalainen eläintieteilijä, tietokirjailija ja entinen poliitikko. Hän väitteli filosofian tohtoriksi susien biologiasta vuonna 1965.

Susien kanssa elänyt ja niiden suojelua voimakkaasti ajanut Pulliainen teki viitisen vuotta sitten susikannan rajoittamiseksi ehdotuksen Metsästäjä –lehden pääkirjoituksessa. Hän katsoi tuolloin, että tapporaha häirikkösuden ampumisesta olisi parasta susikannan suojelua.

Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta kun sen reviiri alkaa siirtyä ihmisen asuinalueille on syytä rajoittaa sen levinneisyyttä. Häiriköksi ei voitane kaupungin läpi juoksennellutta sutta vielä kutsua, mutta ei kyseessä ole myöskään sellainen luontoystävä, jonka iltalenkillään toivoisi kohtaavansa.