Susiluolasta ei Disneylandia

Pelkkä puhe jo riittää mielenkiinnon uudelleen heräämiseen kun kyse on Karijoen kiistellystä susiluolasta.

Aikanaan 1990-luvulla julkiseen keskuteluun ja historioitsijoiden väittelyyn johtanut sensaatiouutinen neandertalin ihmisen oletetun asuinluolan löytymisestä eli aikansa, kunnes tuo tieto ammuttiin alas isona kuplana. Siinä ei vahvasti löydön puolesta puhuneen Kalervo Uusitalon väsymättömät ponnistelut auttaneet.

Kun Museovirasto ei enää ollut kiinnostunut luolasta, hiipui kohu sen ympäriltä.

Karijoen ja Kristiinan rajamaille innostuksen suurimmassa vaiheessa suunniteltiin jopa matkailukeskittymää.

Kaavailtu Susiluolakeskus olisi tuonut turistivirtoja kaukaa tutustumaan sen ympärille rakennettuihin kiinnostaviin kohteisiin. Mutta näin ei sitten käynytkään.

Susiluola-tutkimusten luultiin olevan päätepisteessään. Vaikka Museovirasto ei ole järin kiinnostunut luolan jatkotutkimuksista, eikä rahaa tutkimuksiin ole tarjolla, on Helsingin yliopiston argeologian professori Mika Lavento kertonut yliopiston tarkoituksena olevan tutkimusten jatkaminen.

Kesä selventänee tätä asiaa, sillä toukokuun loppupuolella yliopistolta on tarkoitus tehdä vierailu alueelle, jotta tämän hetkinen tilanne selkiintyisi yliopistolle.

Jospa vielä sittenkin Susiluolan arvoitus kiinnostaisi niin paljon, että siitä tulisi Suupohjan matkailulle hyvä lisäkohde ja piristysruiske. Näin vaikkei se ihan Disneylandin mittoja tulisi saavuttamaankaan.