Takaisin Rantakadulle

Suupohjan Sanomien muutto Kristiinan Rantakadulle on eräänlainen paluu pitkäikäisen paikallislehden menneisyyteen.

Suupohjan Sanomien tarina alkaa ”Ahti, aaltojen kuningas” -lehdestä, joka oli ensimmäinen Kristiinassa ilmestynyt sanomalehti. Se ilmestyi melkein vuoden 1880 loppuun. Suomenkielisen paikallislehden perustamispuuhiin ryhdyttiin uudelleen ja sen seurauksena 20.11.1897 ilmestyi Suupohjan kaiku.

Suupohjan kaiun perustaminen kypsytettiin Kansallisseuran talossa, joka sijaitsi Rantakadun varrella. Lehden toiminta sijoitettiin Kristiinan keskipisteeseen Kauppatorin ääreen, jossa se oli vuoteen 1902 saakka.

Seuraavaksi kirjapaino ja sanomalehti majailivat Raatihuoneenkadun ja Läntisen Pitkäkadun risteyksessä vuosina 1903–1927. Sen jälkeen toiminta siirtyi Itäpuolelle nykyiseen KU:n taloon, jossa lehteä tehtiin kesään 1947 saakka.

Sen jälkeen osoitteeksi tuli Rantakatu 61, josta muutettiin pois vuonna 1957 nykyiseen paikkaan Läntisen pitkäkadun ja Kirkkokadun risteykseen.

Ensi vuonna Suupohjan Sanomat täyttää 125 vuotta. Tuota juhlavuotta pitkäikäinen ja historiallinen paikallislehti lähtee viettämään täysin uusin tuulin palaamalla jälleen Rantakadulle, nyt numeroon 38. Juhlavuoteen valmistautuen tiloihin avataan nykyaikainen konttori, josta on edelleen kätevä suunnata juttumatkoille myös naapurikuntiin.

Lehden perinteitä noudattaen toiminta halutaan pitää edelleen kaupungin keskipisteessä. Myös paikallislehden näkyminen katukuvassa on tärkeä asia Suupohjan Sanomille.

Jos korona suo, on luvassa koko kansan avajaiset myöhemmin tänä vuonna.