Tervetuloa suurtapahtuma

Tapahtumien peruminen koronan takia on ollut monelle katkeraa kalkkia. Sen tähden uutinen Kristiinan suurista syysmarkkinoista otetaan ilolla vastaan. Kaikki muutkin kesän ja syksyn tapahtumat osoittavat, että normaali elämä ja voipuminen koronan rajoituksista voi alkaa.

Mikkelinmarkkinat eli syysmarkkinat olivat kiivaan keskustelun aiheena maaliskuussa. Syynä oli se, että vanhan kristiinalaisen tapahtuman ajankohtaa oltiin siirtämässä syyskuun viimeiseen viikonloppuun. Perinteisesti tapahtuma on Mikkelinpäivää edeltävänä viikonloppuna tai Mikkelinpäivän viikonloppuna.

Tänä vuonna Mikkelinpäivä osuu sunnuntaille 4. lokakuuta, ja syysmarkkinat koetaan viikkoa aiemmin.

Historiaa ja perinteitä kannattaa kunnioittaa. Markkinatapahtuman ajankohdan kiinni pitämisessä sen sijaan olisi periksi antamisen paikka. Torikaupan ja markkinoiden maailma on muuttunut niin paljon, että päivämäärään tarraaminen voi pahimmillaan koitua kohtalokkaaksi.

Nykyään markkinakauppiaat kiertelevät pitkin Suomea ja täyttävät kalenteriaan säännöllisillä tapahtumilla. Mikäli Kristiinan syysmarkkinoiden ajankohta poukkoilee, voivat ne jäädä monelta kauppiaalta väliin. Koko tapahtuma voi kutistua olemattomiin.

Markkinatapahtuman järjestäminen on sekin muuttunut huomattavasti. Tarvitaan paljon paperityötä ja lupia, ennen kuin ensimmäistäkään kojua saa laittaa pystyyn. Suurtapahtuman järjestämiseksi tarvitaan runsaasti asiantuntijuutta ja siten se ei enää paikallisin talkoovoimin onnistu.

Tehdään töitä sen puolesta, että Kristiinaan saadaan kesämarkkinoiden lisäksi toiset mahtimarkkinat. Muutetaan syysmarkkinat kesämarkkinoiden jatkeeksi siten, ettei se ole enää kesän jälkinäytös.