Toivottavasti tilapäistä

Isojoen ensi vuoden talousarvioehdotus on alijäämän osalta synkkää luettavaa. Kunta ennakoi vuoden 2020 alijäämäksi lähes 700 000 euroa. Lukema on poikkeuksellisen surkea.

Paniikkinappulaa ei Isojoen johdossa silti ole painettu, eikä siihen ole tarvettakaan. Näyttää vahvasti siltä, että ensi vuosi jää kunnan taloudenpidossa historian kirjoihin poikkeuksellisena notkahduksena, tosin erityisen syvänä sellaisena.

Ensi vuonna Isojoen tulot paranevat merkittävästi, sillä Lakiakankaan tuulivoimaloista alkaa tulla verotuloja kuntaan. Niiden pitäisi olla Isojoen tilillä syksyllä. Myllyeuroja tippuu pian entistä runsaammin, sillä ensi vuonna Lakiakankaalle aletaan tiettävästi rakentaa uusia tuulivoimaloita.

On Isojoella keksitty keinoja ennenkin. Muutamia kymmeniä vuosia sitten kunta nosti veroäyrinsä maan kovimmaksi. Se takasi, että tuloslaskelmassa alimmaisen viivan alle jäi aina plussaa.

Tänä päivänä Isojoen ei tarvitse miettiä enää veroäyrin kiristämistä. Tulevaisuudessa kirstu pysyy vähintäänkin kohtuullisessa kunnossa tuulivoimalarahojen turvin, vaikka myllyjen rakentaminen ei miellytä läheskään kaikkia.

Lakiakankaan voimalat eivät herättäneet suurta vastustusta, mutta Rajamäenkylän tapaus on täysin eri asia. Kaikki lähiseudun ihmiset eivät toivota näitä alueelle kaavailtuja jättiläisvoimaloita tervetulleeksi, mikä on ymmärrettävää.

Isojoen Kirkonkylässä tai vaikkapa Kodesjärvellä asuvan on helppo sanoa, että isot voimalat ovat tervetulleita, koska ne eivät nouse omalle takapihalle.