Totta toinen puoli

Isojoelta ponnahtaa vähän väliä uusia ideoita toteuttaviksi. Viimeisin on tehdä Isojoesta valtakunnan kökkäpääkaupunki.

Ensi kuulemalta ajatus voi tuntua oudolta, mutta erikoisuus yleensä kannattaa. Ne ovat asioita, jotka jäävät mieleen paikkakunnista.

Erikoisuudella täytyy kuitenkin olla totta pohjalla. Huttua ei kannata kaupata, sillä se tuottaa pelkkää tyhjää.

Isojoella talkoot ja yhteishenki ovat olennainen osa kuntaa. Niitä voi käydä itse kokemassa ja näkemässä. Jos isojokelaiset kunnanvaltuutetut heittävät oman kökkänsä joukkoon, on yhteisöllisyyden pääkaupungin asema taattu.

Kökkäpääkaupunki-tyylisten nimeämisten ja muiden tempausten toteuttaminen on tärkeä asia koko seudulle. Kuta enemmän on koettavaa, sitä paremmin asukkaat viihtyvät ja saapuu vierailijoita. Jos oikein hyvin käy, voi erikoisuuksien tempaisemina tulla uusia asukkaita ja yrityksiä. Kuuta tempauksilla ei kannata taivaalta tavoitella. Silloin lähes kaikki ideat jäävät suunnitelmien pöydälle.

Todellista koettavaa on seudullamme paljon. Kaskinen on Suomen pienin kaupunki puutaloineen. Kristiinassa ihaillaan myös puutaloja ja se on Suomen ainoa Cittaslow-kaupunki. Karijoella on Susiluola.

Vahvuuksia ja nähtävyyksiä täytyy muistaa tuoda alituiseen esille, jotta niiden olemassaolo tiedetään. Kuten eräs markkinoinnin konkari aikoinaan totesi, ”ettei mielitietyllekään kannata silmää pimeässä iskeä”.