Tuuli puhaltaa taloussurkeuteen

Lakiakankaalla metsän siimeksessä tuulivoimaloiden lavat pyörivät viiman vireessä. Lisää myllyjä on aikomus rakentaa, lupaa alueen uusi omistaja, joka on ranskalainen sijoitusyhtiö.

Rajamäenkylän tuulivoima-alueen hanke etenee. Isojoen ja Karijoen kuntien alueelle työstetään yhteensä 57 jättivoimalaa.

Kuten pienillä kunnilla, on myös Isojoella ja Karijoella talouden tiukat ajat. Kuluvasta vuodesta ennakoidaan surkeata. Tuulihankkeisiin onkin luotettu kiinteistö- ja yhteisöverojen tuojana.

Isojoen ja Karijoen kassat huutavat nyt tuloja, joten tuulen tuomaan kassakilinään on yhä suurempi tarve.

Rajamäenkylän hankkeen päätös piti alun alkaen olla kunnanvaltuustoissa jo tänä keväänä. Näyttää siltä, että valtuutetut pääsevät tähän asiaan joulun aikoihin. Ennustaa voidaan, että kunnat tulevat ottamaan hankkeen vastaan joululahjana.

Joululahjalla on se nurja puoli, että ainakin Rajamäenkylän hankkeessa ihmisten mielipiteet ovat jakautuneet vahvasti kahtia.

Toinen puoli kannattaa hanketta sydämensä pohjasta ja toinen puoli vastustaa sydänjuuriaan myöten. Kummallakin puolella on omat sydäntä lähellä olevat syyt. Jollekin se tuo kaivattua elantoa, maanvuokraamisesta rahaa ja kunnalle tuloja vaikkapa terveysmenoihin. Osa puolestaan joutuu silmäkkäin sen tosiasian kanssa, että jättimyllyt ilmestyvät omaan maisemaan. Huoli on terveydestä ja vaakakupissa ovat myös luontoarvot. Lauhanvuoren maisemiin ilmestyvä voimajohto ei sekään mairittele geopark-asemaa havittelevaa aluetta.

Joka tapauksessa päätös on tehtävä. Jouluna tiedetään, kummassa vakaakupissa on enemmän painoarvoa.