Työelämän kurimuksessa

Kaskisten kaupunginjohtaja Minna Nikander sai kaupunginvaltuustossa luottamuksen puolelleen niukalla äänten enemmistöllä.

Kaskisista nikanderintauti on leviämässä muualle. Karijoen kunnanvaltuustossa heitettiin ehdotus, joka kielii epäluottamuksesta kunnanjohtajaa kohtaan.

Johtavan viranhaltijan paikalla istujalla ei ole tänä päivänä helppoa. Kunnat ovat talouden kurimuksessa ja väki on vähennetty niin tiukaksi pakaksi, ettei työmäärälle näy loppua. Samaan aikaan vaatimusten määrä kasvaa. Oman osansa näihin talkoisiin antaa sosiaalinen media, jossa ihmisiä hutkitaan ennen kuin asioita tutkitaan.

Sama on usealla muulla työpaikalla. Henkilöstöä on vähän ja jäljelle jäävät vaikka kuinka lujaa juoksevat, eivät he koskaan saa kiinni tekemättömiä töitä.

Kun tyytymättömyyttä alkaa kuulua, oikea ratkaisu on päivittää työt.

Kuka tekee ja mitä tekee? Jos jollakulla työtaakka on liian raskas, sitä kevennetään. Tai kenties palkata uusia työntekijöitä? Työtilanteen päivittämisellä syynätään samalla sekin, onko joukossa kevyesti työtään tekeviä tai ollaanko työn vaatimusten tasalla.

Eittämättä mieleen tulee eräs vanha neuvo työelämästä ja se, pitääkö tämä epävirallinen ohje paikkansa. Neuvo kuului: ”Jos teet ylimääräistä, niin sinua pyydetään tekemään vieläkin enemmän. Jos teet aina vain sen, mikä on pakko, niin sinua ei koskaan pyydetä tekemään ylimääräistä”.