Unescolta oikea päätös

Suupohjan kesän suurin uutinen, jota toki osattiin odottaa, pamahti viime viikolla. Unescon hallintoneuvosto hyväksyi Pariisissa Lauhanvuori-Hämeenkankaan alueen maailmanlaajuiseen geopark-luontomatkailukohteiden verkostoon.

Suupohjassa ydintä ovat Isojoki ja Kauhajoki, eikä unohtaa sovi Karijokea. Näille paikkakunnille odotetaan kasvavaa luontomatkailijoiden virtaa. Suositut geopark-kohteet ovat Lauhanvuoren kansallispuistossa Isojoella sijaitsevat Spitaalijärvi ja Kivijata, mutta paljon nähtävää on myös Satakuntaa ja Pirkanmaata myöten.

Lauhansarvessa sunnuntaina järjestetyssä juhlassa oli syystäkin riemua. Pitkän ja sitkeän yhteistyön jälkeen tavoite saavutettiin. Seuraavaksi pitää kääriä hihat, jotta viesti uudesta geopark-asemasta saadaan kiirimään ympäri Suomen, ulkomaita puhumattakaan. Siinä onkin hommaa, sillä yhä löytyy paljon suomalaisia, jotka eivät ole kuulleetkaan Rokuan geoparkista eli Suomen ensimmäisestä geopark-paikasta.

Maineen kasvattaminen ei toki ole yllätys paikallisille puuhanaisille ja -miehille. Heillä on jalat tukevasti maassa, mieli odottavainen ja toiveikas. Isojokelainen Jukka Vainionpää (kesk.) totesi juhlassa osuvasti, että alueen kukoistuskausi saavutetaan 10 vuoden päästä.

Jo matkan varrella tapahtuu paljon. Metsähallituksen mukaan Lauhan kansallispuistossa kävijämäärät ovat kasvaneet 20 prosenttia kolmessa vuodessa. Se on helppo uskoa. Esimerkiksi sunnuntaina Spitaalijärven pysäköintialue oli täynnä matkailuautoja ja -vaunuja, vaikka vettä satoi kuin aisaa. Retkeilyn suosio kasvaa taatusti. Alueen pääsy Suomen toiseksi geopark-kohteeksi ei olisi voinut osua parempaan ajankohtaan.