Vaalipeliin ei ole varaa

Kaskisten kaupunginhallitus hyväksyi yllättäen yksimielisesti talouden sopeuttamisohjelman eli säästölistan vietäväksi tänä iltana kokoontuvan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Muutaman tunnin päästä on tiedossa onko kokouksen tulos asiallinen päätös vai vaalisirkus.

Kaskisissa on jo pitkään jarrutettu säästöpäätöksiä, joilla on mahdollisuus varmistaa kaupungin itsenäisyys. Aina jokin poliittinen taho on nuo päätökset vesittänyt tarkoitushakuisesti. Moiseen pelleilyyn ei ole enää varaa.

Houkutus jarruttamiseen voi olla joillekin kansankynttilöille vastustamaton, kun kunnallisvaalit pidetään runsaan kuukauden kuluttua.

Toivottavasti edes tällä kertaa kaupungin etu menee poliitikoilla oman edun edelle, koska Kaskisten hyvinvointi on välttämätön kaikille kaupungin asukkaille, myös niille valtuustoon pyrkijöille.

Kaskisten kaupunki on kipuillut Metsä botnian tehtaan sulkemisesta asti. Sen jälkeisinä vuosina päättäjät puhalsivat yhteiseen hiileen. Kaskisissa pyöri kaikenmaailman konsultteja, joita palkattiin valtion myöntämillä varoilla.

Yritystoimintaa piti saada korvaamaan menetyksiä. Konsulttien kannata tulos oli muutamia satoja tuhansia euroja palkkioina, mutta kaupungin kannalta nolla. Kalvosulkeisia konsultit järjestivät, mutta yhtäkään työpaikkaa he eivät saaneet aikaiseksi.

Muutamia vuosia sitten alkoi poliittinen kuntaliitospeli. Säästöjä ei tehty, vaikka tarvetta oli. Nyt on viimeinen hetki hyväksyä sopeuttamisohjelma, jota päättäjät ja virkamiehet myös noudattavat.