Vaalipettymys odotettavissa

Maakuntavaalit on tulossa, kun talvi lähestyy järeintä vaihettaan. Pelättävissä on, että vaalien tulos aiheuttaa Suupohjan kunnille ankaran takatalven.

Maakuntavaltuustoon valitaan pienistä kunnista enintään yksi tai kaksi edustajaa, monesta ei yhtäkään. Menettäjiin kuuluvat ainakin Kaskinen ja Karijoki, joiden edustajia ei maakuntavaltuustossa melkoisella todennäköisyydellä nähdä.

Kristiina saanee maakuntavaltuustoon yhden tai hyvässä lykyssä kaksi edustajaa. Hänen tai heidän äänensä ei suuressa valtuustosalissa juuri kuuluu. Jos kuntien palveluja halutaan vähentää siirtämällä ne kauas, niitä päätöksiä tehtäessä myös kristiinalaisten ääni surisee salissa vain pienenä ininänä.

Oikein ei ole, jos lähellä ei tulevaisuudessa ole enää terveyskeskusta, ei palvelukotia, eikä muitakaan terveydenhuollon ja sosiaalitoimen toimipisteitä. Sote-uudistukseksi kehuttu todennäköinen lähipalvelujen heikennys uhkaa nurkan takana.

Melkoisen määrätietoista pitää suupohjalaisten ehdokkaiden vaalityön olla, jos he aikovan päästä läpi. Loppukiri joulun maissa ei auta yhtään, kun tuohon aikaan ihmisillä on myös muuta ajateltavaa kuin äänestäminen. Vaalityö pitää aloittaa heti.

Tärkeintä on korostaa äänten keskittämisen tarvetta, ja se, että ihmiset yleensäkin lähtevät äänestämään. Ilman lähikuukausien ripeyttä jäljellä on vain rutinaa ja kitinää, josta ei ole apua suurten kuntien jyrätessä kuin tankit jalkaväkeä sodassa.