Vaalivuosi 2019 alussa

Poikkeuksellisen monien vaalitapahtumien vuosi on pyörähtänyt käyntiin. Tälle vuodelle osuu mahdollisesti kolmet eri vaalit.

Vaalirupeaman aloittaa huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit. Neljän vuoden välein näissä vaaleissa valitaan eduskuntaan kaksisataa päättäjää.

Perinteisesti hallitusvastuussa oleville ennustetaan jälleen kerran tappiota, vaikka Suomella on viimeisten vuosien aikana mennyt monessa suhteessa paremmin kuin vuosikymmeniin. Päättäjänä olo ei ole koskaan hyvä tae vaaleissa menestymiselle.

Kun eduskuntavaaleista on päästy, on aika keskittyä eurovaaleihin. Ne käydään toukokuussa.

Jos eduskuntavaalit on tärkeä Suomelle, sitä on myös eurovaalit. Näin, vaikka päätöstenteko tuntuukin olevan kaukana tavallisen ihmisen elämästä. On kuitenkin muistettava, että yhteisessä Euroopassa tehdään kaikkia eurooppalaisia koskevia päätöksiä. Näihin päätöksiin Euroopan unionin jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Syksyllä voi jo vaaliväsymys vaivata äänestäjiä, jos tai kun maakuntavaaleissa pääsevät asukkaat valitsemaan näiden hallintoalueiden asioista päättäviä henkilöitä.

Muutos vallankäytössä ja päätöksenteossa siirtyy maakuntavaalien myötä kuntatasolta yhä enemmän maakuntatasolle. Vallan keskittyessä voi seurauksena olla, monien arkiseen elämään kuuluvien palveluiden keskittyminen myös suurille paikkakunnille. Valitettavasti häviäjiä ovat silloin pienten paikkakuntien asukkaat.