Varo ruoan turvin kikkailua

Lähiruokaa, luomua, paikallista. Näillä sanoilla myydään yhä enemmän elintarvikkeita päivittäistavarakaupoista. Samoilla sanoilla on myös tarjolla maukkaita aterioita ravintoloissa. Se mitä näiden sanojen taakse kätkeytyy jää usein kuluttajalle epäselväksi.

Toisinaan, onneksi harvoin, kuluttajaa vedetään myös niin sanotusti höplästä.

Paikallislehti Urjalan Sanomat kertoi viime viikon numerossaan tapauksesta, jossa tunnettu tamperelainen hotelli tarjosi paikalla olleille paikallislehtien kokousedustajille illallislistallaan muun muassa urjalalaista Paijan tilan possua, akaalaista Tolvilan tilan luomukaritsaa ja Näsijärvestä ja Pyhäjärvestä pyydettyä kalaa.

Totuus raaka-aineiden alkuperästä kävi kuitenkin lehden kiinnostuksen ansiosta pian selville. Lihat tulivat tukkuliikkeen kautta, jonne ne ostetaan suomalaisilta suurilta lihataloilta. Kyse ei siis ollut lähiruoasta. Tarjottu karitsa ei myöskään tullut kyseiseltä akaalaiselta tilalta, eikä se edes ollut luomua. Kalojenkin pyyntipaikat olivat Tampereelta varsin kaukana, Lappajärvellä ja Luvialla.

Ruokaostoksilla ja ravintolassa asioidessaan kannattaakin olla tarkkana. Hyvää tarkoittaessaan kuluttaja saattaa sittenkin ostaa kaukaa lentokoneella rahdattua lihaa. Kala voi olla peräisin tukkuliikkeen varastosta ja naapurissa kasvatetut tomaatit ja perunat on voitu ensin toimittaa keskusliikkeiden varastoon Etelä-Suomeen, josta ne sitten on rahdattu takaisin omaan lähikauppaan.