Vastavalmistuneelle

Näin viikkoina usea nuori saa käteensä todistuksen tutkinnon suorittamisesta, ammattiin valmistumisesta tai muusta opintoihin liittyvästä virstanpylväästä. Samalla hetkellä maailma aukeaa täynnä huikeita mahdollisuuksia, jotka vain odottavat sinua. Se hetki voi myös pelottaa ja luoda epävarmuutta. Tiedänkö jo nyt, mitä tulevaisuudeltani haluan tai saanko paikkaa jatko-opintoihin?

Mitä nuorelle voisi sanoa tässä tilanteessa? Kerro hänelle ne asiat, jotka kertoisit itsellesi. Jos olet varttuneempi, niin kannusta häntä elämän tuomalla kokemuksella.

Kerro nuorelle, että kyllä elämä kantaa. Kaikki asiat loksahtavat loppujen lopuksi paikoilleen. Tämän päivän epävarmuus tuo vahvuutta tulevaisuudelle ja antaa ehkä sille uuden suunnan.

Vielä ei tarvitse tietää, mitä tekee vaikka viidentoista vuoden kuluttua. Riittää, kun pohtii elämäänsä eteenpäin yhden palan kerrallaan.

Se, mitä opiskelet tai mietit tekeväsi työksesi, ei välttämättä tule olemaan elämäntehtäväsi.

Ennen kaikkea, anna unelmien lentää ja tavoittele niin pitkälle horisonttiin kuin ikinä haluat. Yhtäkkiä voi huomata, että unelma onkin totta.

Te valmistuneet, ottakaa kaikki onnittelut vastaan ja olkaa ylpeitä itsestänne.

Vieraiden ja onnittelijoiden joukossa on aina joku, joka vertailee sinun saavutustasi oman jälkikasvunsa tai lähisukulaistensa aikaansaannoksiin siten, että sinä jäät niiden varjoon. Siitä ei kannata välittää. Lohduttaudu mielessäsi sillä, että tuo pullistelija jätti omat unelmat taaksensa jo aika päivää sitten. Sinun aikasi sen sijaan on nyt.