Verhot vedettiin kiinni

Pihlajalinnan ja Kristiinankaupungin perustamalle perusterveydenhuollon yhteisyhtiölle haettiin toimitusjohtajaa.

Hakijoiden määrää ja nimiä ei kerrota, sillä asialla on yhtiö. Jos palkattaisiin kunnallinen viranhaltija, olisivat tiedot julkisia heti. Toimitusjohtajasta kuulemma tiedotetaan, kun ”asia on valmis”.

Jälleen kerran turvaudutaan yritysmuodon suomien oikeuksien taakse, vaikka yhteisyrityksessä osakkaana on Kristiinankaupunki. Eli yrityksen toiminta pohjautuu veronmaksajien rahoihin.

Sen tähden ei ole pahitteeksi olla avoin. Vaikka tietoja saa pantata, ei se aina ole välttämätöntä, ellei kyseessä ole laissa säädetty määräys.

Kristiinalaisten tuoreessa muistissa on Esperi caren jättämä katastrofaalinen jälki tammikuussa 2019. Terveysalan valvontavirasto Valvira keskeytti Ulrikan toiminnan, koska siellä paljastui räikeitä epäkohtia. Ongelmia oli muun muassa hoitohenkilökunnan määrässä, lääkehoidossa ja lähiesimiestyössä. Hoivakodista vastuun otti kaupunki.

Asiasta seurasi valtakunnallinen kohu, ja vanhusten hoito- ja hoivakotien epäkohtien paljastuminen. Suuret alan yhtiöt joutuivat polttopisteeseen ja räikeyksien jälkeen ne ovat koettaneet epätoivoisesti kiillottaa kilpiään.

Vuosia ennen Ulrikaa koettiin Kristiinassa Selkämeren sairaalan karvas lähtö Vaasan sairaanhoitopiirin pettäessä lupauksensa.

Pihlajalinnan kannattaa tulla Kristiinaan lakki kourassa. Ylimielisyyttä ei reppuun pidä pakata.

Pitäkää sananne. Kristiinalaisilla on norsun muisti liittyen lupauksiin, jotka tehdään terveydenhuollon ja hoivan nimissä.