Viehättävä ajatus

Markkinat, erityisesti Kristiinassa pidettävät, nostavat useimmille suupohjalaisille mieleen miellyttäviä ajatuksia. Tällä alueella jotenkin tuntuu, että ne ovat niitä ainoita oikeita markkinoita, ikäänkuin kaikkialla muualla Suomessa Suupohjan rannikkokaupungin tapahtumaa vain matkittaisiin.

Tällaisia ajatuksia saavat aikaiseksi ainakin Kristiinan markkinoiden pitkät perinteet. Historian siipien havina on aina läsnä, kun väki virtaa puukaupungin keskustaan. Näissä maisemissa hevos- ja kellokauppaa tehtiin jo kauan sitten. Nostalgiset tunteet eivät ole kadonneet, vaikka tuotteet ovat vaihtuneet.

Kristiinassa markkinoita on järjestetty niin, etteivät ne ole muuttuneet pikkutapahtumaksi. Se on edellyttänyt myös jyrkkiä muutoksia, kuten talvimarkkinoista luopuminen oli.

Myös kesämarkkinat löysivät heti paikkansa, joten niistä tuli säänhaltijoiden ansiosta Kristiinan suurimmat markkinat. Muut 60 000–70 000 ihmistä kokovat tapahtumat ovat yleensä suuria urheilutapahtumia tai konsertteja.

Tulevan lauantain ja sunnuntain syysmarkkinat on perinteiden muutumisen myllerryksessä pitänyt pintansa. Se on aina kuulunut Suupohjassa mikkelinpäivään, niin on nytkin.

Mikkelin aikoihin sää on yleensä suhteellisen lämmin, joten ainakin toisena päivänä useimmat markkinoille mielivät sinne lähtevät.

Kesä on kallistunut loppuun. Onneksi on vielä markkinat, joka pidentää tapahtumien kautta.