Yksi on ylitse muiden

Alueemme kuntien ensi vuoden talousarviot on pitkälti lyöty lukkoon. On siis mietitty ensi vuoden tulonlähteet ja menoreiät sekä määritelty palvelut, joita tuotetaan ja miten tuotetaan asukkaille.

Palveluista ylitse muiden ovat terveys- ja sosiaalipalvelut. Ne koskevat jokaista kuntalaista ja ovat elintärkeitä. Toisaalta ne myös vievät valtaosan kuntien ja kaupunkien rahoista. Ei ihme, että niistä keskustellaan vilkkaasti valtuustoissa ja hallituksissa.

Isojoella ja Karijoella on jo vuosia pähkäilty lääkäritilanteen kanssa. Lääkäreiden vastaanottopalvelut ovat vähentyneet. Uhkana on ollut, että lääkäri nähdään ainoastaan ruudun kautta etäpalveluna tai hänen äänensä kuuluu vain puhelimessa. Digitaalinen lääkäripalvelu on hyvä apu, mutta se ei saa täysin korvata lääkärin pakeilla käymistä. Sen tähden omasta vastaanotosta on pidetty kynsin ja hampain kiinni. Isojoen kunnanhallitus saikin tällä viikolla vahvistuksen, että lääkäripalvelut säilyvät kunnassa.

Kristiinan valtuustossa keskusteltiin vilkkaasti terveydenhuollosta maanantaina. Pekka Eränen (kok.) vaati totuudenmukaisuutta talousarvion tekoon eli puoli miljoonaa euroa lisää erikoissairaanhoitoon. Christer Rönnlund (r.) muistutti puolestaan, että kaikkien summien taustalla ovat ihmiset, jotka tarvitsevat hoitoa. Näitä ihmisiä ei saa syyllistää.

Se oli tärkeä muistutus siitä, että mikäli syyllistetään, niin syyllisten jonossa seisomme me kaikki.

Sen tähden on hyvä, että nimenomaan terveydenhuollon palveluista puhutaan ja ne pidetään esillä. Tärkeintä on, että kaikki saavat terveydenhoitoa omalla paikkakunnallaan, ja saavat sitä nopeasti ja helposti.