Yksityinen voi olla hyvääkin

Esperistä ja Ulrikasta on uutisoitu niin paikallisella, maakunta- kuin kansallisella tasolla lehdissä, radiossa ja televisiossa. Virheitä on tehty ja niitä on jopa tiedotteiden välityksellä pyydetty anteeksi ja luvattu myös ottaa opiksi tulevaisuudessa.

Kaiken ikävän keskellä on syytä muistaa, etteivät kaikki yksityisten järjestämät hoivapalvelut ole heikosti toimivia. Ei edes Esperillä. Eikä kaikki julkisen tahon vanhuspalvelut ole aina olleet moitteettomia. Ei ehkä edes Kristiinankaupungissa.

Tämä ei tietenkään poista vastuuta nyt esillä olleeseen hoitokotiin liittyvistä puutteista.

Vastuu asiallisesta hoidosta, resursseista ja turvallisuudesta on toiminnasta vastaavalla yrityksellä. Unohtaa ei kuitenkaan sovi, että vastuuta voidaan myös sälyttää palvelun ostavalle taholle, tässä tapauksessa siis Kristiinankaupungin päättäjille.

Kuntien on säästettävä ja tosiasia on, että hoidon järjestäminen yksityisiä yrityksiä hyödyntäen on niille edullista. Se summa, jolla esimerkiksi Kristiinassa hoitoa Esperissä asukkaalle palveluseteliä hyväksi käyttäen tuetaan, ei riittäisi kovinkaan moneksi päiväksi laitoshoidossa.

Se mitä hoidon tason parantamiseksi tulisi tehdä, on lisätä vakinaisten hoitajien määrää yli käytössä olevan 0,5 - 0,6 hoitajaa asukasta kohden. Pitää hyväksyä se, että myös yksityisen järjestämästä asianmukaisesta hoidosta kannattaa kunnan aina maksaa kun se on edullisempaa kuin omana toimena järjestetty hoito.