Alan nousu ja tuho

Yksi tavoite on saavutettu: Vaatimus riippumattoman ympäristö- ja terveystutkimuksen suorittamisesta isojen tuulivoimaloiden vaikutuksista Suomessa. Vastaavia tutkimuksia on meneillään muuallakin, kuten Tanskassa, jossa isojen tuulivoimaloiden rakentaminen on ollut jo vuoden keskeytyksissä.

Joukkovoima ja kansanliikkeeksi muodostunut tuulivoimaloista varoittavien joukko osoitti voimansa. Ratkaisevaa oli perussuomalaisen puolueen herääminen kansalaisten hädälle ja varoituksille. On perusteltua olettaa, että tulokset, kun ne ehkä 2–3 vuoden kuluttua julkistetaan, ovat karua luettavaa. Tuulivoiman aikaansaaman inframelun aiheuttamista, haitallisista terveysvaikutuksista on jo ennestään tutkimustuloksia maailmalta, mutta tässä tapauksessa pyörä piti näemmä keksiä uudelleen.

Metsälän lintusirkkeleiden tai infrakarkottimien, millä nimellä näitä nyt halutaan kutsua, jos pystyyn nousevat ja pystyssä pysyvät, tulevaisuus voi osoittautua mielenkiintoiseksi. Odotan edelleen Frans Liskin vastausta: Sitoutuuko EPV Tuulivoima omistamaan ja hallinnoimaan vuokrasopimuksensa ajan voimaloitansa Metsälässä vai myyvätkö ne oikeuksineen jollekin. Ehkä olen liian hätäinen, koska olen odottanut vastausta vasta noin kolme vuotta?

Lopputulos ei voi olla muu kuin, että voimalat aiheuttavat ympäristölle tuhoa ja ihmisille terveyshaittaa. Tunnen useita ihmisiä, muilta tuulivoimapaikkakunnilta, jotka kärsivät niin paljon, että eivät voi asua kotonansa.

Syntymäkotikyläni Pakankylän kymmenet asunnot sijaitsevat 0,65–1,3 km:n etäisyydellä lähimmistä voimaloista. Inframelun on todettu karkottaneen ihmisiä pois muualla paljon etäämmältäkin, toisaalta emme vielä tiedä, kiinnitetäänkö Metsälän tuulivoimaloihin lopulta siipiä. Siivetön voimala, kun olisi trendikkyyden lisäksi, ympäristöystävällisempi ja veronmaksajien rahoja säästävämpi ratkaisu. Todellinen ekoteko.

Seuraava vaihe käynnistynee tutkimustulosten julkistamisen jälkeen. Mikähän se voisi olla? Tuulivoimaloiden vastustajia on kutsuttu Don Quijoteiksi. Parempaa arvostusta on vaikea saada, koska Don Quijotehan oli aikaansa edellä ja oikeassa vai näettekö vielä jossain tuulimyllyjä jyviä jauhamassa?

Tuomo Kangas

Kaskinen